Јазик:

Објавено на: 10.02.2016

ДОМАШЕН ЛЕБ СО БРАШНО ОД НИКУЛЦИ

Припрема:

1 кг брашно Соќе
600 мл вода ( млака )
1 коцка свеж квасец (квасецот се става во 50 мл вода и една лажичка шеќер и две лажички брашно, се остава да ферментира )

Од брашното се остава мала количина, а во останатот се додава лажица сол, стасаниот квасец и водата. Сето тоа добро се замесува, Се остава покриено во топла просторија да стаса еднаш. После тоа се размесува и повторно се остава да стаса но овој пат веќе оформено и спремно за печење. Откако ќе стаса вториот пат се пече на 220 степени целзиусови во претходно загреана релна во подмачкан плех со зејтин.

Никулците освен што содржат квалитетни материи, спаѓаат во најбогатата храна за создавање и обновување на човековите клетки. Утврдено е дека зрното на житарицата во почетниот стадиум на никнење, содржи многу повеќе витамини. Никулците имаат голем ефект во намалување на холестеролот, зајакнување на имунитетот. Содржи железо кое помага во подобрување на крвта на слабокрвните.

Секое парче леб со ова брашно е полно со здравје

Recipes

No post found