Јазик:

Објавено на: 10.02.2016

ТИРАМИСУ

Според рецептот за тестото да се додаде ; 50 гр. мек маргарин, 2 јајца, 50 мл. Млеко.

За омекнување на пандишпанот: 350 мл. Млеко, 1-2 супени лажици кафе

2-3 супени лажици шеќер во прав

по желба додадете 1-2 лажици рум или ликер од бадем

за кремата: 400мл. ладно млеко, 200 гр. фета или сирење за торти.

1)     Подготовка на тестото:

Мешавината брашно, јајцата, млекото и маргаринот се матат со миксер околу 3 мин. Тестото се става во тепсија обложена со мрсна хартија за печење и се пече на препорачаната температура. Откако ќе се олади пандишпанот поделете го на два исти дела во должина.

2)     Подготовка на кремот и омекнување на пандишпанот:

Првиот дел од пандишпанот ставете го во сад за послужување. Омекнете го со половина од мешавината кафе, шеќер во прав и млеко. (по желба додадете рум или ликер од бадем) Кремата во прав и двете чаши ладно млеко ставете ги во соодветен сад и изматете со миксер околу 3 мин. потоа додадете го сирењето и поматете уште 1 мин.

3)     Декорација:

Омекнете  го долниот дел од пандишпанот и обложете со половина крема. Потоа ставете го горниот дел од пандишпанот и повторно омекнете го. Со останатата крема премачкајте ја тортата, ставете ја во фрижидер најмалку 1 час. Пред сервирање украсете ја тортата со правот за декорација и сервирајте.

Тестото се пече во претходно загреана рерна од 160 С од 15-25 мин.

Рецепти

види ја рецептата

КУРКУМА – ЛЕК ЗА 100 БОЛЕСТИ

види ја рецептата

ЧОРБА ОД ЦРВЕНА ЛЕЌА

види ја рецептата

ДОМАШЕН ЛЕБ СО БРАШНО ОД НИКУЛЦИ

види ја рецептата

ДЕСЕРТ МУХАЛЕБИ СО КАЈСИИ

види ја рецептата

ПИДЕ СО МЕЛЕНО МЕСО

види ја рецептата

ТОРТИЉА-ГИРО

види ја рецептата

КУРКУМА – ЛЕК ЗА 100 БОЛЕСТИ

види ја рецептата

ЧОРБА ОД ЦРВЕНА ЛЕЌА

види ја рецептата

ДОМАШЕН ЛЕБ СО БРАШНО ОД НИКУЛЦИ

види ја рецептата

ДЕСЕРТ МУХАЛЕБИ СО КАЈСИИ

види ја рецептата

ПИДЕ СО МЕЛЕНО МЕСО

види ја рецептата

ТОРТИЉА-ГИРО