Јазик:

Објавено на: 10.02.2016

ТИРАМИСУ

Според рецептот за тестото да се додаде ; 50 гр. мек маргарин, 2 јајца, 50 мл. Млеко.

За омекнување на пандишпанот: 350 мл. Млеко, 1-2 супени лажици кафе

2-3 супени лажици шеќер во прав

по желба додадете 1-2 лажици рум или ликер од бадем

за кремата: 400мл. ладно млеко, 200 гр. фета или сирење за торти.

1)     Подготовка на тестото:

Мешавината брашно, јајцата, млекото и маргаринот се матат со миксер околу 3 мин. Тестото се става во тепсија обложена со мрсна хартија за печење и се пече на препорачаната температура. Откако ќе се олади пандишпанот поделете го на два исти дела во должина.

2)     Подготовка на кремот и омекнување на пандишпанот:

Првиот дел од пандишпанот ставете го во сад за послужување. Омекнете го со половина од мешавината кафе, шеќер во прав и млеко. (по желба додадете рум или ликер од бадем) Кремата во прав и двете чаши ладно млеко ставете ги во соодветен сад и изматете со миксер околу 3 мин. потоа додадете го сирењето и поматете уште 1 мин.

3)     Декорација:

Омекнете  го долниот дел од пандишпанот и обложете со половина крема. Потоа ставете го горниот дел од пандишпанот и повторно омекнете го. Со останатата крема премачкајте ја тортата, ставете ја во фрижидер најмалку 1 час. Пред сервирање украсете ја тортата со правот за декорација и сервирајте.

Тестото се пече во претходно загреана рерна од 160 С од 15-25 мин.

Рецепти

види ја рецептата

ШПАГЕТИ ВО БЕЛ СОС СО ПЕЧУРКИ И ВИНО

види ја рецептата

КРЕМАСТО ПИЛЕШКО

види ја рецептата

БОЖИЌЕН КУГЛОФ

види ја рецептата

НОВОГОДИШНИ ШИШАРКИ

види ја рецептата

КРЕМ САЛАТА СО ТУНА

види ја рецептата

ЧОКОЛАДНИ НОВОГОДИШНИ КОЛАЧИ

види ја рецептата

ТОРТИЉА-ГИРО

види ја рецептата

ШПАГЕТИ ВО БЕЛ СОС СО ПЕЧУРКИ И ВИНО

види ја рецептата

КРЕМАСТО ПИЛЕШКО

види ја рецептата

БОЖИЌЕН КУГЛОФ

види ја рецептата

НОВОГОДИШНИ ШИШАРКИ

види ја рецептата

КРЕМ САЛАТА СО ТУНА

види ја рецептата

ЧОКОЛАДНИ НОВОГОДИШНИ КОЛАЧИ

види ја рецептата

ТОРТИЉА-ГИРО